
La Casa Batlló és un dels edificis més importants de l’arquitectura modernista de Catalunya i de tot el món. Constitueix una autèntica atracció turística gràcies a les seves formes sinuoses i als colors vius que va aconseguir plasmar Gaudí durant la seva remodelació. Si vols visitar aquesta autèntica joia del modernisme, a Aerobús t’expliquem tots els detalls i les curiositats que necessites saber. Recorda que si estàs de pas a Barcelona, pots comprar de forma online el teu bitllet de Aerobús, l’autobús llançadora que et porta als punts més neuràlgics de la ciutat i a l’Aeroport del Prat.
Malgrat el que creuen molts turistes, aquest edifici no el va construir Antoni Gaudí des de zero. El famós artista polifacètic va ser l’encarregat de redissenyar entre 1855 i 1877 una edificació creada per un dels seus professors d’arquitectura: Emili Salas Cortés. L’any 1900 l’immoble el va adquirir l’empresari Josep Batlló i va ser qui va donar pas a la restauració. Després de la seva remodelació, al 1907 es va presentar al Concurs anual d’edificis artístics, però l’estil de Gaudí no va acabar de convèncer al jurat, que va concedir el premi a Bonaventura Basseogoda i Amigó.

Com la resta de les obres de Gaudí, aquest edifici està carregat de simbolismes, de màgia i de la creativitat per la qual es caracteritzaven les seves creacions. Tant és així, que la pròpia façana de l’edifici es relaciona amb el drac de la història de Sant Jordi, les escates de la qual es poden apreciar en la volta i en la teulada. A més, els seus balcons i finestres inclouen baranes amb formes d’ulls i boques, encara que molts afirmen que es tracten de calaveres o màscares venecianes.
Gaudí no només va transformar un edifici sobri en tot un símbol modernista amb tocs impressionistes, sinó que va afegir els detalls arquitectònics més originals i inusuals del moment. Si passeges entre les seves habitacions podràs apreciar el mestratge amb el qual el geni català juga amb la llum natural i amb diversos efectes visuals. Perquè la llum es reflectís en cadascun dels racons, va afegir al projecte dues claraboies, 32 finestres i dos patis centrals: un efecte lumínic que millora amb el reflex en els taulells estratègicament. Les rajoles que estan col·locades al capdamunt són més fosques i més grans que les col·locades en les parts més baixes, un efecte gradual pel repartiment equitatiu de la llum.
Igual que passa amb el Park Güell, la Casa Batlló està plena d’elements reciclats, especialment deixalles de vidre i de ceràmica que aporten el toc de color necessari. Aquesta tècnica té el nom de ‘trencadís’ i consisteix a col·locar l’ornamentació del mosaic amb taulells units per una amalgama. El resultat és un efecte cromàtic ple de fantasia amb una mescla de colors amb personalitat, que permet la decoració de zones corbes on incideix llum.

En relació a l’interior de l’edifici, criden l’atenció les seves referències a la naturalesa i als animals. Les ondulacions estan presents en totes les seves parets i escales, la qual cosa rememora al mar. Quant a les referències a animals, destaca la barana de les escales principals que recorda a l’espina d’un cetaci, referència que es repeteix en l’entrada del vestíbul principal inspirada l’estómac d’una balena.
La Casa Batlló està situada en una zona coneguda com a “Poma de la discòrdia”, un conjunt de cinc edificis modernistes en ple Passeig de la Gràcia. Els seus arquitectes i dissenyadors, Domènech i Montaner de la Casa Lleó Morera, Eric Sagnier de la Casa Mulleras, Puig i Cadafalch creador de la Casa Amatller i Coquillat de la Casa Josefina Bonet, tenien una forta rivalitat entre ells, d’aquí el nom de l’avinguda. Si vols visitar-la, Aerobús té parada en els punts clau de la ciutat comtal, perquè no perdis detall d’edificis tan fantàstics com aquest.